Thursday, February 8, 2018

Please Subscribe

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

https://www.youtube.com/c/RiGiMan?sub_confirmation=1

Thursday, August 20, 2015

Forum: Soalan Lazim: Minyak Petrol mana satu nak pilih?

Post By
Posting
mylord
Pilihan di tangan anda, ada perbezaan pada kedua jenis RON,
tapi dari segi saitifik data kami tak ada.

Harap sesiapa yang ada kelapangan sila ke FSRTECH untuk dyno
performance jenis2 RON ini.

Dah buat dyno sila hubungi saya dan saya akan update data itu di sini.

[b]Fyi. utk mengelakkan kecelaruan mendapat info,
hanya post2 berinfomasi akan dikekalkan, info selain dari itu
akan didelete. Harap beri kerjasama, anda dulu pun newbie kan
dan anda juga pernah merasa susah mendapat info, jadi
jgn lah susahkan org lain.[/b]
shazam86
pendapat sya lh.. ni brdasarkan pengalaman tk pernah dyno pn..hehehe
Ron 97 = Moto ringan, minyak lambat turun, pickup ok
Ron 95 = Moto rasa lemau sket, minyak cepat skit turun

kalau time banyak duit pakai Ron 97
kalau time sesak pakai je Ron 95 (moto bleh jln gak pakai Ron 95 pun hehehe) 
code2
memang ada beza performance RON95 dan RON97.. tapi soalnya berbaloi kah dengan beza harga RON97 yg jauh lbh tinggi??
AGJ
aku pakai ron 97 caltex...apa ada hal.. 8->.sebulan sekali je isi minyak...
HidayahYahaya
shell ron95..
kumpul point bonuslink  :D
adikandar
[quote author=AbamEjoy link=topic=21871.msg364528#msg364528 date=1342003789]
shell ron95..
kumpul point bonuslink  :D
[/quote]

Sama la den pung..
upcafe
newbie nk btaw skit pengalaman psl petrol ni..
bleh x??
hehe

petronas = mto rsa berat & agk lmbab nk pickup
caltex & esso = mto agk ok untk pickup
shell = mto rse ringan n pickup mmg power..

ni pengalaman lepas test jenis2 petrol..n da buat keputusan untk gne shell..
sume jenis petrol ni sya gne untuk dlm tempoh 2 kali full tank..

selamat berkongsi pengalaman abam2 otai fzian..
hehe
sudin
aku setia pada bhp n caltex... petronas? hak tuih... sori for geng2 gune minyak petrol petronas, 'second wife' aku nie jd cam lori balak bile bubuh minyak petrol petronas.... (p/s : pengalaman sendri ye kengkawan)
ciko_thehero
Dah tentu V-power..mmg mengancamlah kalau pakai..pick up lebih skit..top pun lebih skit..Tapi kat area melaka ni xde V-power racinglah..Kat mana ye ada? Aku nak test pakai.. :D

Forum: Soalan Lazim: Full tank berapa ringgit?

Post By
Posting
mylord
Harga minyak ikut tahun jadi jawapan utk soalan ini ialah
12 Liter x harga minyak pada ketika itu dan jenis minyak samada RON92, 95, 97 etc
contoh tahun 2009
harga minyak ron 97 ialah RM2.90
jadi 12 Liter x RM2.90 = RM34.80

Ikut harga semasa 12 Liter x RM1.95(RON95) = [u][b]RM23.40[/b][/u]

[b]Fyi. utk mengelakkan kecelaruan mendapat info,
hanya post2 berinfomasi akan dikekalkan, info selain dari itu
akan didelete. Harap beri kerjasama, anda dulu pun newbie kan
dan anda juga pernah merasa susah mendapat info, jadi
jgn lah susahkan org lain.[/b]
vikneswaranc_17
pernah isi sampai rm25.. tangki kering..
MakLaN
[quote author=vikneswaranc_17 link=topic=21870.msg361930#msg361930 date=1333105206]
pernah isi sampai rm25.. tangki kering..
[/quote]

Tu tahan untuk berapa lama? Anggaran perjalanan?
taknak
Selalu isi dalam RM 19 ringgit lebih , hingga RM 22 ringgit

itulah amaun full tank yg boleh masuk setiap kali trip meter cecah 390 KM - 400 KM
matpenang
aku isi 15..tp x full lg...lpas blek kl mai penang..
shazam86
Aritu isi Ron 97 full tank RM 32
jalan dalam 170KM minyak turun tk smpai setengah tank pn lg :-bd
vikneswaranc_17
[quote author=MakLaN link=topic=21870.msg363284#msg363284 date=1336299622]
Tu tahan untuk berapa lama? Anggaran perjalanan?
[/quote]agak2, dlm 400-500km sebelum fcu.. bawak santai je pun.. x lebih 100 kmh..
playar
minta betulkan kalau salah...
kalau masuk ron97 caltex rasa lambat habis minyak..
tapi kalau masuk ron95 petronas laju jer sedut..
mungkin perasaan aku shj kot..
AGJ
[quote author=playar link=topic=21870.msg364733#msg364733 date=1343268785]
minta betulkan kalau salah...
kalau masuk ron97 caltex rasa lambat habis minyak..
tapi kalau masuk ron95 petronas laju jer sedut..
mungkin perasaan aku shj kot..
[/quote]
aku telah merasainya....benar apa yang dikata
adikandar
[quote author=playar link=topic=21870.msg364733#msg364733 date=1343268785]
minta betulkan kalau salah...
kalau masuk ron97 caltex rasa lambat habis minyak..
tapi kalau masuk ron95 petronas laju jer sedut..
mungkin perasaan aku shj kot..
[/quote]

Aku pun bersetuju ngan ko..
azroy malex
aku hari2 speed 120kmj sejauh 36km sehala pergi kerja...untuk jarak perjalanan 340km, aku isi 10liter
mdwaldbz
Full tank 12 liter = 450km
Sneezam
[quote author=mdwaldbz link=topic=21870.msg367362#msg367362 date=1428482039]
Full tank 12 liter = 450km

[/quote]

Haritu pergi ke selangor dari johor.. Isi full tank dan reset trip utk perjalanan jauh dan Minyak full tank. Isi minyak pada kilometer 350 dan dekat bar minyak masih ada 2 bar minyak. Tak berani nak cuba sampai berkelip sebab takot tak pasal-pasal menolak atas highway.

Forum: Soalan Lazim: Mahal ke maintenance FZ?

Post By
Posting
mylord
Tq, bro TakNak
tapi saya tak paham yg last sekali.

[b]Fyi. utk mengelakkan kecelaruan mendapat info,
hanya post2 berinfomasi akan dikekalkan, info selain dari itu
akan didelete. Harap beri kerjasama, anda dulu pun newbie kan
dan anda juga pernah merasa susah mendapat info, jadi
jgn lah susahkan org lain.[/b]
taknak
Motor dah 22,0000 KM genap 365 hari dah.

Kos maintainance = 1 unit tayar FKR RM 99
2 Biji Plug = CPR8E dan CR8E = RM28
Minyak Hitam = RM 486
Insurans Tahun Kedua = RM367
Kable Klac = RM 18
Oil Filter = RM 49
Minyak Rantai maxima = RM117
Tampal cacing = RM 5
Sticker JKJR = RM4
Sabun KIT Car Wash = RM 48
Sabun Glo = RM 7.60

Petrol = ~ RM 1,100.00

hehehe.. itu lah kos FZ saya...

Thursday, August 6, 2015

Forum: Soalan Lazim: Berapa mileage (jarak) kalau isi full tank?

Post By
Posting
mylord
Secara logiknya dengan isian 12 liter minyak
- kelajuan selaju basikal 700km (5-15kmph)
- laju sikit dari basikal lumba 600km (15-25kmph)
- santai 450-500km (40-70kmph)
- santai + roket 380-400km
- meroket 380-400km (110-140kmph)

Kalau nak lagi jimat, bawak basikal
tak payah isi minyak langsung  =))

[b]Fyi. utk mengelakkan kecelaruan mendapat info,
hanya post2 berinfomasi akan dikekalkan, info selain dari itu
akan didelete. Harap beri kerjasama, anda dulu pun newbie kan
dan anda juga pernah merasa susah mendapat info, jadi
jgn lah susahkan org lain.[/b]